Det händer 2016

guidning juni 2013 10

• GUIDADE TURER
Sex dagar i sommar hålls guidade turer på Lojsta hed: onsdag 29 juni, onsdag 6 juli, onsdag 13 juli, lördag 16 juli, tisdag 19 juli samt onsdag 20 juli.
Två turer per dag klockan 10.00 och 13.00.
Samlingsplats fållorna vid skylten ”Russpark”.
Turerna bokas endast per telefon på 076-4117560. OBS! Förboknings krävs.

guiderIngela och birgitta

Guiderna Ingela Lindgren och Birgitta Cramér.

Gruppen består av ca 15 personer. Kontant betalning eller swish på plats. Barn 0-7 år gratis, 7-14 år 100 kr, 15 år -vuxen 200 kr. Familjepris 500 kr. .
Turerna leds av kunniga guider från Russambetesföreningen Lojsta hed.
En tur tar ca två timmar o inleds med att guiderna berättar om skötseln och historiken kring Lojsta hed samt svarar på frågor. Därefter beger sig gruppen ut i sommarhagen. Det är helt beroende på väder och vind var hästarna befinner sig. Det brukar inte bli jättelånga promenader men besökare får vara beredd att gå en bit. Bra promenadskor rekommenderas. Den som vill tar med sig eget fika. Utedass finnes.
Hundar är inte tillåtna i hagarna.

• HINGSTSLÄPPET
Hingstsläppet sker i slutet av maj. (I år var det den 22 maj.) 
Samling för drev vid Gerums korsgata, skylten ”Russpark”, kl 10.00.  Alla som vill är välkommen att delta i drevet.  Hingsten släpps strax därefter.
Kaffe- och fikaförsäljning.
Årets hingst är Whisky 594 (Läs mer om honom här)
För att ha kontroll på aveln och för att undvika inavel används endast en hingst åt gången. Hingsten släpps till flocken i början av sommaren och för att inte stona ska föla för sent på året tas han hem i slutet av sommaren. Det brukar vara ett riktigt skådespel när hingsten kommer. Stona och fölen väntar vid uppsamlingsplatsen vid Gerum korsgata och efter att de fått bekantat sig med varandra en stund släpps hela flocken åter ut i hagen.
.
• RUSSPREMIERINGEN
Premieringsdagen på Lojsta hed är alltid sista måndagen i juli. I år är det måndag 25 juli. Samling för drev vid Gerum korsgata (vid skylten Russpark) kl 06.00. Premieringen börjar kl 10.00. Allmänheten är välkommen att delta! Kaffe- och fikaförsäljning. Russridning.
Premieringen är en riktig folkfest. Förutom möjligheten att möta flocken på nära håll kommer det även russ från hela Gotland till Lojsta hed. Under dagen bedöms exteriören för 1-, 2- och 3-åringar och ston och äldre ston stamboksförs eller får höjd värdebokstav. Lojstastona deltar i premieringsringen som unghästar. Det kan gå ganska vilt till när Lojstarussen får grimmor på sig och visas upp i ringen. Dessutom sker en presentation av flockens medlemmar  vid fållorna vid Gerums korsgata. När dagen är slut öppnas alla fållor och flocken släpps ut i den stora hösthagen.

• FÖLSKILJNINGEN
Lördag 12 november är det dags att skilja från fölungarna på Lojsta hed. Samling för drev vid Gerums korsgata kl 09.00. Allmänheten är välkommen att delta!
I år är det fölungar efter hingsten Gulldis 635 som ska skiljas ifrån. Russen drivs in i fållorna vid Gerums korsgata där varje föl får en grimma på sig med ett individuellt nummer. Efter det transporteras fölungarna till en gård i närheten för frysmärkning, id-kontroll och chipmärkning för att senare kunna få godkända hästpass. Vid frysmärkningen klipps pälsen på halsen, strax under manen på höger sida. Russen frysmärks sedan med ett löpnummer med kväve, -196 grader. Allt går lugnt och sansat till även om detta är fölens första egna äventyr i livet. Några stoföl brukar varje år få återvända till flocken på Lojsta hed. Resten transporteras vidare till sina nya hem och livet som tamhäst. Är du intresserad av att köpa föl från Lojsta hed kontakta: Tillsyningsman Ingvar Andersson 070-5478268 eller mejla kontakt@lojstahedrussen.se  (se Föl till salu)

• Dessutom samlas flocken två gånger per år, vår och vinter, för hovvård.