Det händer 2017

Guidning 2016 Birgitta C

Under sommaren finns guidade turer som leds av medlemmar från Sambetesföreningen Lojsta hed. Turerna kan bokas via telefon från och med 1 juni. FOTO: ANNA ERICSSON

.

• GUIDADE TURER 2017

Sex dagar i sommar hålls guidade turer på Lojsta hed. Två turer per dag klockan 10.00 och 13.00. Samlingsplats fållorna vid skylten ”Russpark”.
Samtliga turer för 2017 är fullbokade. Vid ev. återbud uppdateras platserna för aktuell tur på denna sida.  
onsdag 28 juni (båda turerna fullbokade)
onsdag 5 juli (båda turerna fullbokade)
måndag 10 juli (båda turerna fullbokade)
tisdag 18 juli (båda turerna fullbokade)
måndag 24 juli (båda turerna fullbokade)
onsdag 26 juli (båda turerna fullbokade)
Bokas endast per telefon på 076-4117560.
OBS. Förboknings krävs!
.
Guiderna Ingela Lindgren och Birgitta Cramér.

Guiderna Ingela Lindgren och Birgitta Cramér.

Gruppen består av ca 15 personer. Kontant betalning eller swish på plats. Barn 0-7 år gratis, 7-14 år 100 kr, 15 år – vuxen 200 kr. Familjepris 500 kr.
Turerna leds av kunniga och erfarna guider från sambetesföreningen. Turen tar ca två timmar o inleds med att guiderna berättar om russhållningen på Lojsta hed samt svarar på frågor. Därefter beger sig gruppen ut i sommarhagen. Det är helt beroende på väder och vind var hästarna befinner sig .Det brukar inte bli jättelånga promenader men besökare får vara beredd att gå en bit. Bra promenadskor rekommenderas. Den som vill tar med sig eget fika. Utedass finns vid mötesplatsen.
Hundar är inte tillåtna i hagarna.
.

• HINGSTSLÄPPET

I år var hingstsläppet söndag 28 maj.
Årets hingst är Qvitt 619. (Läs mer om honom här.)
För att ha kontroll på aveln och för att undvika inavel används endast en hingst åt gången. Hingsten släpps till flocken i början av sommaren och för att inte stona ska föla för sent på året tas han hem i slutet av sommaren. Det brukar vara ett riktigt skådespel när hingsten kommer. Stona och fölen väntar vid uppsamlingsplatsen vid Gerum korsgata och efter att de fått bekantat sig med varandra en stund släpps hela flocken åter ut i hagen.
.

• RUSSPREMIERINGEN 

Premieringsdagen på Lojsta hed är alltid sista måndagen i juli. I år är det måndag 31 juli. Samling för drev vid Gerum korsgata (vid skylten Russpark) kl 06.00.Premieringen börjar kl 10.00. Allmänheten är välkommen att delta! Kaffe- och fikaförsäljning. Russridning.
Premieringen är en riktig folkfest. Förutom möjligheten att möta flocken på nära håll kommer det även russ från hela Gotland till Lojsta hed. Under dagen bedöms exteriören för 1-, 2- och 3-åringar och ston och äldre ston stamboksförs eller får höjd värdebokstav. Lojstastona deltar i premieringsringen som unghästar. Det kan gå ganska vilt till när lojstarussen får grimmor på sig och visas upp i ringen. Dessutom sker en presentation av flockens medlemmar vid fållorna vid Gerum korsgata. När dagen är slut öppnas alla fållor och flocken släpps ut i den stora hösthagen.
.

• FÖLSKILJNING

Lördag 11 november är det dags att skilja från fölungarna på Lojsta hed. Samling för drev vid Gerum korsgata kl 09.00. Allmänheten är välkommen att delta!
Russen drivs åter in i fållorna vid Gerums korsgata där varje föl får en grimma på sig med ett individuellt nummer. Efter det transporteras fölungarna till en gård i närheten för frysmärkning, id-kontroll och chipmärkning för att senare kunna få godkända hästpass. Vid frysmärkningen klipps pälsen på halsen, strax under manen på höger sida. Russen frysmärks sedan med ett löpnummer med kväve, -196 grader. Allt går lugnt och sansat till även om detta är fölens första egna äventyr i livet. Några stoföl brukar varje år få återvända till flocken på Lojsta hed. Resten transporteras vidare till sina nya hem och livet som tamhäst. 
Är du intresserad av att köpa föl från Lojsta hed kontakta: Tillsyningsman Ingvar Andersson 070-5478268 eller mejla kontakt@lojstahedrussen.se
.
Dessutom samlas flocken två gånger per år, vår och vinter, för hovvård.