Turerna bokas endast via telefon.
Telefonnumret till bokning av guidade turer kommer att läggas ut på denna sida 27 maj.
Gruppen består av ca 15 personer. Kontant betalning eller swish på plats. Barn 0-7 år gratis, 7-14 år 100 kr, 15 år – vuxen 200 kr. Familjepris 500 kr.
Turerna leds av kunniga och erfarna guider från sambetesföreningen. Turen tar ca två timmar o inleds med att guiderna berättar om russhållningen på Lojsta hed samt svarar på frågor. Därefter beger sig gruppen ut i sommarhagen. Det är helt beroende på väder och vind var hästarna befinner sig .Det brukar inte bli jättelånga promenader men besökare får vara beredd att gå en bit. Bra promenadskor rekommenderas. Den som vill tar med sig eget fika. Utedass finns vid mötesplatsen.
Hundar är inte tillåtna i hagarna.
Söndag 27 maj, på mors dag, är det dags att släppa årets hingst Qvitt 619 till flocken. (Läs mer här) Samling för drev kl 10.00 vid fållorna vid Gerum korsgata (vid skylten Russpark) kl 10.00. Hingsten släpps omkring kl 11.00.
Kaffe- och fikaförsäljning.Qvitt gick med flocken även i fjol och det är hans föl som föds i vår och sommar. För att ha kontroll på aveln och för att undvika inavel används endast en hingst åt gången. Hingsten släpps till flocken i början av sommaren och för att inte stona ska föla för sent på året tas han hem i slutet av sommaren. Det brukar vara ett riktigt skådespel när hingsten kommer. Stona och fölen väntar vid uppsamlingsplatsen vid Gerum korsgata och efter att de fått bekantat sig med varandra en stund släpps hela flocken åter ut i hagen.
• RUSSPREMIERINGEN
Sista måndagen i juli är det russpremiering på Lojsta hed. I år är det den 30 juli.
Samling för drev vid Gerum korsgata (vid skylten Russpark) kl 06.00. Allmänheten är välkommen att delta i drevet. Premieringen börjar kl 10.00.
Kaffe- och fikaförsäljning. Russridning.
• FÖLSKILJNING
10 november är det dags att skilja från fölungarna på Lojsta hed.
Russen drivs åter in i fållorna vid Gerums korsgata där varje föl får en grimma på sig med ett individuellt nummer. Efter det transporteras fölungarna till en gård i närheten för frysmärkning, id-kontroll och chipmärkning för att senare kunna få godkända hästpass. Vid frysmärkningen klipps pälsen på halsen, strax under manen på höger sida. Russen frysmärks sedan med ett löpnummer med kväve, -196 grader. Allt går lugnt och sansat till även om detta är fölens första egna äventyr i livet. Några stoföl brukar varje år få återvända till flocken på Lojsta hed. Resten transporteras vidare till sina nya hem och livet som tamhäst.