Det händer 2017

Haidi af Gotland o Mertil Melin FOTO ANNA ERICSSON.

Russpremieringen 2016. Prinsessan Leonores russ Haidi af Gotland, född på Lojsta hed 2014 e: Jagga Ess 583 u: Minnas 4437, visad av Mertil Melin. Foto: Anna Ericsson

 

Årets händelser 2017 kommer att läggas upp på denna sida i februari 2017.

• GUIDADE TURER  
Sommartid finns guidade turer. En tur tar ca två timmar och förbokas på telefon. Datum och info om nästa års guidningar läggs ut här på hemsidan våren 2017.

• HINGSTSLÄPPET
Hingstsläppet sker i slutet av maj.
Samling för drev vid Gerums korsgata, skylten ”Russpark”, kl 10.00.  Alla som vill är välkommen att delta i drevet.  Hingsten släpps strax därefter.
Kaffe- och fikaförsäljning.
För att ha kontroll på aveln och för att undvika inavel används endast en hingst åt gången. Hingsten släpps till flocken i början av sommaren och för att inte stona ska föla för sent på året tas han hem i slutet av sommaren. Det brukar vara ett riktigt skådespel när hingsten kommer. Stona och fölen väntar vid uppsamlingsplatsen vid Gerum korsgata och efter att de fått bekantat sig med varandra en stund släpps hela flocken åter ut i hagen.

• RUSSPREMIERINGEN
Premieringsdagen på Lojsta hed är alltid sista måndagen i juli.
Samling för drev vid Gerum korsgata (vid skylten Russpark) kl 06.00.  Allmänheten är välkommen att delta i drevkedjan. Premieringen börjar kl 10.00.
Kaffe- och fikaförsäljning. Russridning.
Premieringen är en riktig folkfest. Förutom möjligheten att möta flocken på nära håll kommer det även russ från hela Gotland till Lojsta hed. Under dagen bedöms exteriören för 1-, 2- och 3-åringar och ston och äldre ston stamboksförs eller får höjd värdebokstav. Lojstastona deltar i premieringsringen som unghästar. Det kan gå ganska vilt till när Lojstarussen får grimmor på sig och visas upp i ringen. Dessutom sker en presentation av flockens medlemmar  vid fållorna vid Gerums korsgata. När dagen är slut öppnas alla fållor och flocken släpps ut i den stora hösthagen.
.

• FÖLSKILJNINGEN
I november är det dags att skilja från fölungarna på Lojsta hed. Samling för drev vid Gerums korsgata kl 09.00. Allmänheten är välkommen att delta.
I år är det fölungar efter hingsten Gulldis 635 som ska skiljas ifrån. Russen drivs in i fållorna vid Gerums korsgata där varje föl får en grimma på sig med ett individuellt nummer. Efter det transporteras fölungarna till en gård i närheten för frysmärkning, id-kontroll och chipmärkning för att senare kunna få godkända hästpass. Vid frysmärkningen klipps pälsen på halsen, strax under manen på höger sida. Russen frysmärks sedan med ett löpnummer med kväve, -196 grader. Allt går lugnt och sansat till även om detta är fölens första egna äventyr i livet. Några stoföl brukar varje år få återvända till flocken på Lojsta hed. Resten transporteras vidare till sina nya hem och livet som tamhäst.
Är du intresserad av att köpa föl från Lojsta hed kontakta: Tillsyningsman Ingvar Andersson 070-5478268 eller mejla kontakt@lojstahedrussen.se  (se Föl till salu)

• Dessutom samlas flocken två gånger per år, vår och vinter, för hovvård.