Det händer 2024

    Hingstsläpp med Stinsen 734. Foto Anna EricssonHingstsläpp med Stinsen 734. Foto Anna Ericsson

• HINGSTSLÄPP – 26 maj
26 maj – på mors dag – är det hingstsläpp på Lojsta hed.
Samling vid skylten ”Russpark” för alla som vill gå med i drevkedjan klockan 10.00. Hingsten släpps omkring kl 11.00.
I år liksom i fjol är det Stinsen 734 som är herre på täppan i russflocken!

Stinsen gick med flocken även i fjol och alla fölungar som föds i år är efter honom.
Nioårige Stinsen (e: Juniper 530 u: Agneta 5593) är ljusbrun och mäter 128 cm i manken. Ägare och uppfödare Liselotte Erixon, Götene. (Film från hingstsläppet 2023 HÄR!)
För att ha kontroll på aveln och för att undvika inavel används endast en hingst åt gången per säsong. Hingsten släpps till flocken i slutet av maj och för att inte stona ska föla för sent på året tas han hem i slutet av sommaren.
Det brukar vara ett riktigt skådespel när hingsten anländer. Stona och fölen väntar vid uppsamlingsplatsen vid Gerum korsgata och efter att de fått bekantat sig med varandra en stund släpps hela flocken åter ut i sommarhagen.
TIPS: Knappa in ”Russparken Lojsta hed” på din gps för att hitta hit.

Russpremieringen i slutet av juli är en riktig folkfest. Foto Anna Ericsson

• RUSSPREMIERING PÅ LOJSTA HED – 29 juli

Premieringsdagen på Lojsta hed är alltid sista måndagen i juli. I år är det 29 juli.
Samling för alla som vill gå med i drevkedjan klockan 06.00 (ca 2 km).
Premieringen börjat kl 10.00. Premieringsförättare är Helena Kättström. Dagen är ett bra tillfälle att se hela flocken och årets hingst på nära håll.
Fikaförsäljning och russridning.
(Film från premieringen 2023)

Russpremieringen på Lojsta hed är en riktig folkfest. Förutom möjligheten att möta flocken på nära håll kommer det även russ från hela Gotland till Lojsta hed. Under dagen bedöms exteriören för 1-, 2- och 3-åringar och ston och äldre ston stamboksförs eller får höjd värdebokstav. Lojstastona deltar i premieringsringen som unghästar. Det kan gå ganska vilt till när Lojstarussen får grimmor på sig och visas upp i ringen. Dessutom sker en presentation av flockens medlemmar  vid fållorna vid Gerums korsgata. När dagen är slut öppnas alla fållor och flocken släpps ut i den stora hösthagen.
TIPS: Knappa in ”Russparken Lojsta hed” på din gps för att hitta hit.

.

I juli hålls guidade turer. Nummer till bokningen läggs ut i slutet av maj på denna sida. Foto: Anna Ericsson

• GUIDADE TURER – juli

Telefonnummer för bokning av de guidade turerna 2024 läggs ut på denna sida i slutet av maj.
Sex dagar i juli hålls guidade turer på Lojsta hed.
Två turer per dag – klockan 10.00 och 13.00.
Aktuella datum:
Mån 8/7
Ons 10/7
Mån 15/7
Ons 17/7
Mån 22/7
Ons 24/7

Under julii månad hålls guidade turer i russparken. Guidegrupperna består av omkring 25 personer. Kontant betalning eller swish på plats. Barn 0-7 år gratis, 7-14 år 100 kr, 15 år – vuxen 200 kr. Familjepris 500 kr (två vuxna samt minderåriga barn).
Turerna leds av kunniga och erfarna guider från sambetesföreningen. Turen tar ca två timmar o inleds med att guiderna berättar om russhållningen på Lojsta hed samt svarar på frågor. Därefter beger sig gruppen ut i sommarhagen. Besökare åker familjevis i egna bilar. Obs! – att det Inte finns garanti att man får se russen. Det är helt beroende på väder och vind var de befinner sig. Det brukar inte bli jättelånga promenader men besökare får vara beredd att gå en bit. Bra promenadskor rekommenderas. Den som vill tar med sig eget fika. Utedass finns vid mötesplatsen. Hundar är inte tillåtna i hagarna.
TIPS: Knappa in ”Russparken Lojsta hed” på din gps för att hitta hit.

 

• FÖLSKILJNING – 9 november
9 november är det dags att skilja från fölungarna på Lojsta hed.

Russen drivs åter in i fållorna vid Gerums korsgata där varje föl får en grimma på sig med ett individuellt nummer. Efter det transporteras fölungarna till en gård i närheten för frysmärkning, id-kontroll och chipmärkning för att senare kunna få godkända hästpass. Vid frysmärkningen klipps pälsen på halsen, strax under manen på höger sida. Russen frysmärks sedan med ett löpnummer med kväve, -196 grader.
Allt går lugnt och sansat till även om detta är fölens första egna äventyr i livet. Några stoföl brukar varje år få återvända till flocken på Lojsta hed. Resten transporteras vidare till sina nya hem och livet som tamhäst.

Är du intresserad av att köpa föl från Lojsta hed kontakta: Tillsyningsman Ingvar Andersson 070-5478268 eller mejlakontakt@lojstahedrussen.se

Mer info: Föl till salu)

.
• Dessutom samlas flocken två gånger per år, vår och vinter, för hovvård.