Det händer 2022

INFO OM ÅRETS HÄNDELSER LÄGGS UT PÅ DENNA SIDA I FEBRUARI 2022

Guidning russparken FOTO ANNA ERICSSIN

Guidade turer i sommarhagen sex dagar under juli. (Foto: Anna Ericsson)

• GUIDADE TURER

I juli hålls guidade i russparken. 
Datum samt numret till telefonbokningen läggs ut på denna sida i slutet av maj 2022.
Två turer per dag: klockan 10.00 och 13.00.
Gruppen består av omkring 25 personer. Kontant betalning eller swish på plats. Barn 0-7 år gratis, 7-14 år 100 kr, 15 år – vuxen 200 kr. Familjepris 500 kr.
Turerna leds av kunniga och erfarna guider från sambetesföreningen. Turen tar ca två timmar o inleds med att guiderna berättar om russhållningen på Lojsta hed samt svarar på frågor. Därefter beger sig gruppen ut i sommarhagen. Besökare åker familjevis i egna bilar. Det är helt beroende på väder och vind var hästarna befinner sig. Det brukar inte bli jättelånga promenader men besökare får vara beredd att gå en bit. Bra promenadskor rekommenderas. Den som vill tar med sig eget fika. Utedass finns vid mötesplatsen. Hundar är inte tillåtna i hagarna.

• RUSSPREMIERINGEN – måndag 25 juli
Premieringsdagen på Lojsta hed är alltid sista måndagen i juli.

Drevkedjan samlas kl 06.00 för att driva hela flocken till fållorna vid premieringsplatsen.
I vanliga fall, när det inte är coronarestriktioner, är russpremieringen på Lojsta hed är en riktig folkfest. Förutom möjligheten att möta flocken på nära håll kommer det även russ från hela Gotland till Lojsta hed. Under dagen bedöms exteriören för 1-, 2- och 3-åringar och ston och äldre ston stamboksförs eller får höjd värdebokstav. Lojstastona deltar i premieringsringen som unghästar. Det kan gå ganska vilt till när Lojstarussen får grimmor på sig och visas upp i ringen. Dessutom sker en presentation av flockens medlemmar  vid fållorna vid Gerums korsgata. När dagen är slut öppnas alla fållor och flocken släpps ut i den stora hösthagen.
.

• HINGSTSLÄPP 

Söndag 30 maj 2021 släpptes fjolårets hingst Clip 712 till stona. Pga av pandemin var det inte en officiell tillställning. Vem som blir hingst 2022 meddelas inom kort.
(FILM när Clip släpptes 2020, utan publik pga coronapademin.)
Hingstsläppet är ett fartfyllt skådespel då årets hingst får möta de 50 stona i flocken.
För att ha kontroll på aveln och för att undvika inavel används endast en hingst åt gången. Hingsten släpps till flocken i början av sommaren och för att inte stona ska föla för sent på året tas han hem i slutet av sommaren. Det brukar vara ett riktigt skådespel när hingsten kommer. Stona och fölen väntar vid uppsamlingsplatsen vid Gerum korsgata och efter att de fått bekantat sig med varandra en stund släpps hela flocken åter ut i hagen

 


• FÖLSKILJNING

I november är det dags att skilja från fölungarna på Lojsta hed.

Russen drivs åter in i fållorna vid Gerums korsgata där varje föl får en grimma på sig med ett individuellt nummer. Efter det transporteras fölungarna till en gård i närheten för frysmärkning, id-kontroll och chipmärkning för att senare kunna få godkända hästpass. Vid frysmärkningen klipps pälsen på halsen, strax under manen på höger sida. Russen frysmärks sedan med ett löpnummer med kväve, -196 grader.
Allt går lugnt och sansat till även om detta är fölens första egna äventyr i livet. Några stoföl brukar varje år få återvända till flocken på Lojsta hed. Resten transporteras vidare till sina nya hem och livet som tamhäst.

 

Är du intresserad av att köpa föl från Lojsta hed kontakta: Tillsyningsman Ingvar Andersson 070-5478268 eller mejla kontakt@lojstahedrussen.se (se Föl till salu)
.
• Dessutom samlas flocken två gånger per år, vår och vinter, för hovvård.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/4/1/lojstahedrussen.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405