Det händer 2023

Guidade turer i juli. FOTO ANNA ERICSSON

• GUIDADE TURER
I juli månad finns guidade turer i russparken. Turerna bokas endast på telefon: 072-0285504.
Två turer per dag: klockan 10.00 och 13.00.

Aktuella datum:
Mån 10/7      kl 10.00            kl 13.00
Ons 12/7      kl 10.00            kl 13.00
Mån 17/7      kl 10.00            kl 13.00
Ons 19/7      kl 10.00            kl 13.00
Tis 25/7        kl 10.00            kl 13.00
Tor 27/7        kl 10.00            kl 13.00

Gruppen består av omkring 25 personer. Kontant betalning eller swish på plats. Barn 0-7 år gratis, 7-14 år 100 kr, 15 år – vuxen 200 kr. Familjepris 500 kr (två vuxna samt minderåriga barn).
Turerna leds av kunniga och erfarna guider från sambetesföreningen. Turen tar ca två timmar o inleds med att guiderna berättar om russhållningen på Lojsta hed samt svarar på frågor. Därefter beger sig gruppen ut i sommarhagen. Besökare åker familjevis i egna bilar. Det är helt beroende på väder och vind var hästarna befinner sig. Det brukar inte bli jättelånga promenader men besökare får vara beredd att gå en bit. Bra promenadskor rekommenderas. Den som vill tar med sig eget fika. Utedass finns vid mötesplatsen. Hundar är inte tillåtna i hagarna.
TIPS: Knappa in ”Russparken Lojsta hed” på din gps för att hitta hit.

Hingstsläpp med Stinsen 734. Foto Anna Ericsson

• HINGSTSLÄPP
28 maj  var det dags för hingstsläpp på Lojsta hed. Ny hingst i sommar är Stinsen 734! (läs om honom här)
Film från årets hingstsläpp HÄR!

För att ha kontroll på aveln och för att undvika inavel används endast en hingst åt gången per säsong. Hingsten släpps till flocken i slutet av maj och för att inte stona ska föla för sent på året tas han hem i slutet av sommaren.
Det brukar vara ett riktigt skådespel när hingsten anländer. Stona och fölen väntar vid uppsamlingsplatsen vid Gerum korsgata och efter att de fått bekantat sig med varandra en stund släpps hela flocken åter ut i sommarhagen.
TIPS: Knappa in ”Russparken Lojsta hed” på din gps för att hitta hit.

 

Russpremieringen i slutet av juli är en riktig folkfest. Foto Anna Ericsson

• RUSSPREMIERING
Premieringsdagen på Lojsta hed är alltid sista måndagen i juli – i år är det 31 juli.

Drevkedjan samlas kl 06.00 vid skylten ”Russpark” för att driva hela flocken till fållorna vid premieringsplatsen. Allmänheten är välkommen att delta! (Ca 2 km).
Premieringsdagen är ett bra tillfälle att se hela flocken och årets hingst på nära håll.
Korv/fikaförsäljning samt russridning.
Premieringen börjar kl 10.00.
Skriv ”Russparken Lojsta hed” på GPS.
(Film från premieringen 2022 här.)

Russpremieringen på Lojsta hed är en riktig folkfest. Förutom möjligheten att möta flocken på nära håll kommer det även russ från hela Gotland till Lojsta hed. Under dagen bedöms exteriören för 1-, 2- och 3-åringar och ston och äldre ston stamboksförs eller får höjd värdebokstav. Lojstastona deltar i premieringsringen som unghästar. Det kan gå ganska vilt till när Lojstarussen får grimmor på sig och visas upp i ringen. Dessutom sker en presentation av flockens medlemmar  vid fållorna vid Gerums korsgata. När dagen är slut öppnas alla fållor och flocken släpps ut i den stora hösthagen.
TIPS: Knappa in ”Russparken Lojsta hed” på din gps för att hitta hit.

 

• FÖLSKILJNING
18 november är det dags att skilja från fölungarna på Lojsta hed.

Russen drivs åter in i fållorna vid Gerums korsgata där varje föl får en grimma på sig med ett individuellt nummer. Efter det transporteras fölungarna till en gård i närheten för frysmärkning, id-kontroll och chipmärkning för att senare kunna få godkända hästpass. Vid frysmärkningen klipps pälsen på halsen, strax under manen på höger sida. Russen frysmärks sedan med ett löpnummer med kväve, -196 grader.
Allt går lugnt och sansat till även om detta är fölens första egna äventyr i livet. Några stoföl brukar varje år få återvända till flocken på Lojsta hed. Resten transporteras vidare till sina nya hem och livet som tamhäst.

 

Är du intresserad av att köpa föl från Lojsta hed kontakta: Tillsyningsman Ingvar Andersson 070-5478268 eller mejlakontakt@lojstahedrussen.se(se Föl till salu)
.
• Dessutom samlas flocken två gånger per år, vår och vinter, för hovvård.