Det händer 2020

Clip maj 2019 Anna Ericsson


Clip 712 hingst på Lojsta hed 2019.  (FOTO: ANNA ERICSSON)

 

Datum för händelser 2020 läggs ut på denna sida i februari.

• HINGSTSLÄPP
I slutet av maj är det dags för hingstsläpp då årets hingst får möta stona i flocken. Det brukar vara ett fartfyllt skådespel!
(FILM när hingsten Clip släpptes 2019.) (Läs mer om honom här!)
För att ha kontroll på aveln och för att undvika inavel används endast en hingst åt gången. Hingsten släpps till flocken i början av sommaren och för att inte stona ska föla för sent på året tas han hem i slutet av sommaren. Det brukar vara ett riktigt skådespel när hingsten kommer. Stona och fölen väntar vid uppsamlingsplatsen vid Gerum korsgata och efter att de fått bekantat sig med varandra en stund släpps hela flocken åter ut i hagen.

• PREMIERINGEN
Premieringsdagen på Lojsta hed är alltid sista måndagen i juli – i sommar är det 27 juli. Samling för drev vid Gerum korsgata (vid skylten Russpark) kl 06.00. Premieringen börjar kl 10.00. Allmänheten är välkommen att delta!
Kaffe- och fikaförsäljning. Russridning.
Premieringen är en riktig folkfest. Förutom möjligheten att möta flocken på nära håll kommer det även russ från hela Gotland till Lojsta hed. Under dagen bedöms exteriören för 1-, 2- och 3-åringar och ston och äldre ston stamboksförs eller får höjd värdebokstav. Lojstastona deltar i premieringsringen som unghästar. Det kan gå ganska vilt till när lojstarussen får grimmor på sig och visas upp i ringen. Dessutom sker en presentation av flockens medlemmar vid fållorna vid Gerum korsgata. När dagen är slut öppnas alla fållor och flocken släpps ut i den stora hösthagen.

• GUIDADE TURER
Under juli månad finns guidade turer som leds av erfarna guider från Sambetesföreningen. Turerna bokas endast på telefon. Förboknings krävs. Numret till bokningen läggs ut på denna sida i maj 2020.  
Två turer per dag klockan 10.00 och 13.00. Gruppen består av omkring 20 personer. Kontant betalning eller swish på plats. Barn 0-7 år gratis, 7-14 år 100 kr, 15 år – vuxen 200 kr. Familjepris 500 kr.
Turerna leds av kunniga och erfarna guider från sambetesföreningen. Turen tar ca två timmar o inleds med att guiderna berättar om russhållningen på Lojsta hed samt svarar på frågor. Därefter beger sig gruppen ut i sommarhagen. Det är helt beroende på väder och vind var hästarna befinner sig. Det brukar inte bli jättelånga promenader men besökare får vara beredd att gå en bit. Bra promenadskor rekommenderas. Den som vill tar med sig eget fika. Utedass finns vid mötesplatsen.
Hundar är inte tillåtna i hagarna.

• FÖLSKILJNING
I november är det dags att skilja från fölungarna på Lojsta hed.
Russen drivs åter in i fållorna vid Gerums korsgata där varje föl får en grimma på sig med ett individuellt nummer. Efter det transporteras fölungarna till en gård i närheten för frysmärkning, id-kontroll och chipmärkning för att senare kunna få godkända hästpass. Vid frysmärkningen klipps pälsen på halsen, strax under manen på höger sida. Russen frysmärks sedan med ett löpnummer med kväve, -196 grader.
Allt går lugnt och sansat till även om detta är fölens första egna äventyr i livet. Några stoföl brukar varje år få återvända till flocken på Lojsta hed. Resten transporteras vidare till sina nya hem och livet som tamhäst. 

Är du intresserad av att köpa föl från Lojsta hed kontakta: Tillsyningsman Ingvar Andersson 070-5478268 eller mejla kontakt@lojstahedrussen.se (se Föl till salu)
.
• Dessutom samlas flocken två gånger per år, vår och vinter, för hovvård.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/4/1/lojstahedrussen.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405